Ana Sayfa CryptoBitcoin Bitcoin Nedir? Nasıl İşlem Yapılır ?

Bitcoin Nedir? Nasıl İşlem Yapılır ?

tarafından kriptomeydan

Bitcoin Nedir? Nasıl İşlem Yapılır? Nasıl Para Kazanılır? Ne İşe Yarar Bitcoin Nasıl Oynanır? dünyanın her yerine yayılmış binlerce bilgisayar tarafından yürütülen, merkeziyetsiz, uluslararası bir dijital para birimidir. Açık kaynaklı yazılımı sayesinde , dünyanın herhangi bir yerinde ki herhangi bir kişinin sisteme dahil olabilmesine imkan sağlayan, çevrimiçi bir platformdur. Sizin için Bitcoin Nedir? Nasıl Çalışır? Güvenli Midir? sorularına yanıt aradık.

Bitcoin Nedir? Nasıl İşlem Yapılır ?

Bitcoin nedir? nasıl işlem yapılır?  2008’de Satoshi Nakamoto mahlaslı kişi ya da kişiler tarafından yayımlanan bir makale ile duyurulan ve 2009’da kullanıma giren Bitcoin, bilinen haliyle ilk dijital paradır.

Aslına bakılırsa ilk denemeleri 1980’lerin sonunda David Chaum tarafından geliştirilen DigiCash, 1990’ların başında  Wei Dai tarafından geliştirilen B-Money ve son olarak neredeyse Bitcoin’in öncüsü denebilecek Nick Szabo tarafından geliştirilen Big Gold’un modern bir versiyonu gibidir. Hatta benzerliğin boyutu Nick Szabo’nun Satoshi olabileceği ünlemini de beraberinde getirmiştir.

Ne kadar Avustralyalı iş adamı Craig Wright kendisinin Satoshi olduğunu idda etse de Bitcoin’in en önemli özelliği bir sahibi olmaması ve tamamen anonim hareket etmesidir. Ayrıca Craig söylene dursun yaygın kanaat Bitcoin kurucusunun bir Japon olduğudur.

Kullanıcıların dijital para gönderip almasına imkan tanıyan platform, müdahale edilememesi, fonların birden fazla kez harcanamaması ve işlemlerin dünyanın her yerinden her an yapılabilmesi gibi avantajları beraberinde getirmiştir.

Dünyanın dört bir yanına yayılmış binlerce bilgisayar tarafından yürüyen ve herhangi bir kişinin açık kaynaklı yazılımı indirerek ekosisteme katılabildiği bu yeni yaklaşım, kağıt ve madeni paraların son yıllarını yaşadığı günümüz dünyasının, yakın gelecekte boşluğunu dolduracak en makul çözüm gibi durmaktadır.

Satoshi ile iletişime geçerek hem ilk coin transferini alması hem de yazılımın erken geliştirmelerinde emeğinin bulunması açısından yetenekli yazılımcı Hal Finney’i de anmadan geçmemek gerekir.

İnternet bağlantısı olan herkesin kullanabildiği bu yeni ödeme, gönderim ve alım yöntemi, dijital yapısının da sayesinde dünyanın her yerine transfer edilebilen sanal bir nakit para birimi nispetinde hizmet verir.

Bitcoin’in merkeziyetsiz, sansüre dayanıklı, güvenli ve sınır tanımaz tavrı onu, kimliğini açık etmek istemeyen kişi ve kurumlar tarafından yapılan uluslararası döviz havaleleri ve ödemelerde çekici hale getirmiştir, zira günümüz bankacılık sistemi sizden hemen her işlemde kimlik bilgisi talep etmektedir.

Bitcoin, sınırlı sayıda arza sahip olması nedeniyle nadir bulunduğu ve üretilmesi zor olduğu için altın ve gümüş gibi uzun vadeli yatırımlar için ideal, değerli metallere benzetilir ve değerinin zamanla yükselmeye devam edeceğine inanılır. Bitcoin Nedir? sorusunu sanırım yanıtladık. Şimdi Bitcoin Nedir? sorusunun beraberinde getirdiği diğer soru işaretlerini cevaplandırmaya çalışalım.

bitcoin nedir

Bitcoin Borsası Nasıl Çalışır?

Örnek olarak Berra’nın Mete’ye bir transfer yaptığını varsayalım. İşlem geleneksel yöntemlerdeki gibi bir dolar banknotunu başka bir kişiye iletmesinin dijital eşdeğeri değildir.

Daha çok Berra’nın bir kağıda, herkesin görebileceği şekilde Mete’ye bir dolar verdiğini yazması gibidir. Mete aynı fonu Arda’ya göndermek istediğinde, Arda bu paranın Mete’de olduğunu kağıda bakarak görebilir.

Bitcoin Madenciliği (Mining) Nasıl Yapılır?

Alım, satım ve transfer işlemleri Bitcoin‘in bağlı olduğu Blockchain kayıtlarına işlenir. Ardından işlemlerin üyeler tarafından onaylanması beklenir. Onayın ardından ilgili tutar cüzdanınızdan düşülür ve karşı tarafa eklenir.

Bu transfer işlemleri blok zincirlerine Madenciler tarafından işlenir. Yapılan ve yapılacak olan tüm Bitcoin işlemlerinin kaydedildiği blockchain kayıtları herkes tarafından görüntülenebilir verilerdir. Madenci bu işlem sonunda bloğu tamamladığı için ödül olarak belirli bir miktarda Bitcoin kazanır.

Bitcoin madenciliğinin çalışma prensibi, üretilen blokların şifrelenmiş versiyonlarını oluşturmak ve bunu onaylamak üzerinedir. Bu bloklar içerisinde yapılan finansal işlemler kayıt altında kalır.

Blok yapımı masraflı bir mesaidir. İnternet bağlantısına, güçlü bilgisayar işlemcilerine ve sabırlı çalışma disiplinine ihtiyaç duyar.

Maksimum arz’ın 21 milyon coinle sınırlı olduğu sistemde 2020 itibariyle, miktarın neredeyse %90’ının yaratılmış olmasına aldanmamak gerekir. Kalan coinlerin yaratılmasının yüz yıl kadar süreceği tahmin edilmektedir. Bunun nedeni, madencilik ödüllerini kademeli olarak azaltan Halving sistemidir.

Sınırlı bir arza sahip olmakla birlikte henüz tüm birimler dolaşımda değildir. Yeni coinler yaratmanın tek yolu madencilik adlı süreç ile mümkün olabilecektir.

Bitcoin Nasıl Alınır? Nasıl Oynanır?

Bitcoin nasıl alınır yeni başlayanlar, bitcoin nereden alınır? satılır. Bitcoin satın almanın en kolay yolu önceliklerinize uygun bir kripto para borsası seçip üyeliğinizi oluşturarak, kaydolmaktır. Üyeliğiniz tamamlandığında cüzdanınız da oluşmuş olur.

Yasal Bitcoin platformları sizden muhtemelen fotoğraflı kimlik bilgisi isteyecektir. Bu kötü amaçlı kullanımları engellemek için uygulanan bir güvenlik adımıdır. Kaydınız tamamlandığında  Kredi yada banka kartınızla cüzdanınız için Bitcoin satın alabilir, aldığınız coinleri kabul eden tüm platformlarda rahatça kullanabilirsiniz.

Sıcak Cüzdan Nedir?

Sıcak cüzdanlar en açık ifade ile internete bağlanan çeşitli yazılımlardır. Kolayca coin almanıza ve göndermenize imkan tanıyan mobil ya da masaüstü uygulamalar Sıcak cüzdan kapsamında değerlendirilir.

Çevrimiçi çalıştıkları için nispeten daha kullanışlı olmaları ile birlikte aynı sebeple saldırıya da daha açıktır.

Soğuk Cüzdan Nedir? Nasıl Yapılır?

İnternete bağlanmayan kripto para cüzdanlarına ise soğuk cüzdan adı verilir. Bu cüzdanlar, çevrimiçi saldırı tehdidi olmadığı için saldırıya daha kapalı, lakin daha hantal bir kullanıcı deneyimi sunma eğilimindedir. Soğuk cüzdan örnekleri arasında donanım cüzdanları veya kağıt cüzdanlar yer alır.

bitcoin madenciliği nasıl yapılır

Bitcoin Güvenli Midir? 2022

İlk bakışta anonim izlenimi yaratan Bitcoin blockchaini herkese açıktır ve işlemler herkes tarafından görülebilir. Fakat adres sahiplerinin adları görülemez.

Sistem nispeten gizlidir ve Bitcoin‘lerinizle ne yaptığınızı takip etmeyi deneyen gözlemcilerin işini zorlaştıracak yöntemler kullanır.  Ayrıca, bu ölçekte bir platformda ileride yapılacak yükseltmelerin de gizlilik adına muhakkak yeni tedbirler içereceği tahmin edilmektedir.

Kağıt yada madeni tüm paralar gibi Bitcoin’de yasa dışı faaliyetler için kullanılarak muhtelif yöntemlerle can sıkıcı yıkımlara sebep olabilir. Fakat bu art niyetli yaklaşımlar sebebi ile Bitcoin’i dolandırıcılık aracı olarak görmek, haksızlığın ötesinde bir mantık tutulmasına işaret eder. Bitcoin kimsenin kontrolüne alamayacağı bir dijital para birimidir.

Eğer coinlerimizi bir dolandırıcıya veya sahte bir hediye dağıtımına gönderirsek, sonsuza dek kaybetmiş olacağımızı unutmamamız gerekir.

Bitcoin‘in merkeziyetsiz doğası gereği fiyatlar tamamen serbest piyasadaki spekülasyonlarla şekillenir. Dolayısıyla Bitcoin fiyatı üzerinde birçok etmen, piyasa arzını ve talebini etkilemektedir. Nadir bulunduğu ve katı bir piyasaya sürülme programı takip ettiği için uzun vadede talebin arzı geçeceği düşünülür.

Bitcoin’in Geleceği Var Mı?

Danimarka ve İsveç’te peşin ödeme devrinin kapanmak üzere olması. İsveçlilerin ödemelerinin yüzde 90’ını banka kartıyla yapıyor olması. Güney Avrupa ülkelerinde peşin ödeme limiti uygulamasına geçilmesi. İspanya’da 2 bin 500,  İtalya’da 3 bin euro üzeri ödemelerin peşin yapılamıyor olması. Yunanistan’da ise peşin parayla motorlu araçlar hariç, ancak bin 500 euroluk mal ve hizmet satın alınabiliyor olması gibi yeni uygulamalar yarının geleceği hakkında az da olsa fikir veriyor olsa gerek.

Almanya’daki alışverişlerin yüzde 80’i nakit ödeme ile yapılıyor ancak 2030 yılına kadar bu oranın yüzde 50’ye düşebileceği belirtiliyor. Özellikle gençlerin ödemelerini elektronik ortamda, yani kartla yapıyor olmaları. hatta kredi kartlarını, tuşlara basmadan sadece bir aygıta tutmak sureti ile yapabiliyor olmaları da yeni sayılabilecek davranışlar.

Tüm bu değişimlerin insanlığı, ani bir dönüşle kripto paraya yönlendirmesini beklemek biraz fazla iyimser olsa da, bir şeylerin yavaşta olsa değişeceği herkesin malumu.

Bu minvalde tekrar dönecek olursak, kripto paraların en yaygını Bitcoin‘in piyasa payı yüzde 80’i buluyor, fakat bu sanal para birimi de diğerleri gibi merkezi bir banka tarafından yaratılmadığı üzere muhtelif bahaneler ile güvenilirlikleri her fırsatta sorgulanmaya devam ediyor.

Yapısı itibariyle sağlam bir işlem kayıt hafızasına sahip olması. Cüzdanınızın şifresini çaldırmadığınız yada bilgisayarınızı hackletmediğiniz sürece sistemin hiçbir güvenlik sorununun bulunmaması, Bitcoin’in en büyük avantajları. Bitcoin Nedir? Nasıl Çalışır? Güvenli Midir? sorularını yanıtlamaya çalıştık. Sizin de konu hakkındaki fikirlerinizi almak ve benzeri sorularınıza yanıt bulabilmeniz adına buradayız.

Şunları da beğenebilirsin

Yorum bırakın

"Kriptomeydan - Kripto para haberleri, analizler, yatırım stratejileri ve blokzincir teknolojisi hakkında güncel bilgilerle kripto dünyasında rehberiniz. Bitcoin, Ethereum, altcoin ve kripto para piyasasının son gelişmelerini takip edin."

@2023All Right Reserved.Kripto Meydan