Ana Sayfa Uncategorized Kripto Paralarda Dolandırıcılık Nedir? Nasıl Önlenir?

Kripto Paralarda Dolandırıcılık Nedir? Nasıl Önlenir?

tarafından kriptomeydan

Kripto Paralarda Dolandırıcılık Nedir? Nasıl Önlenir? Her yeni teknoloji, yeni dolandırıcılık yöntemlerini de beraberinde  getirir. Yeni teknolojiler kullanıma sunuldukça dolandırıcıların da bunlardan faydalanma yollarını aramaları kaçınılmaz olacaktır. Ne yazık ki Kripto paralar, varoluşsal yapıları itibari ile dolandırıcılara bir takım fırsatlar sunmaktadır. Sizin için Kripto paralarda dolandırıcılık nedir ve nasıl önlenir? sorularına yanıt aradık.

Bitcoin Dolandırıcılığı Nedir?

Bitcoin dolandırıcılığı nasıl yapılır, Bitcoin, pazardaki gücü ile dolandırıcılık faaliyetlerinde de kullanışlı bir tercihtir. Kripto Paralar, tüm kontrolün kullanıcının kendisinde olmasına imkan tanıyan merkeziyetsiz yapıları ile bazı yasal boşluklara da gebedir. Eğer bir dolandırıcılık operasyonuna maruz kalır, hataya zorlanır ve kandırılırsanız, çalınan dijital varlığınızı geri alabilmeniz hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.

Bitcoin dolandırıcılığında çeşitli yöntemler kullanılmakla birlikte, pratikte bazı yöntemlerle diğerlerine oranla çok daha fazla karşılaşılır.

Kripto paralarda dolandırıcılık nedir? sorusunu sanırım kabaca yanıtladık. Şimdi Kripto paralarda dolandırıcılık nedir? sorusunun beraberinde getirdiği diğer soru işaretlerini cevaplandırmaya çalışalım.

 

Kripto Paralarda Dolandırıcılık Nedir? Nasıl Önlenir?

Bitcoin Şantajı Nedir? Nasıl Yapılır?

Siber suçlu, hedefteki kullanıcının web kamerasına sızmak sureti ile sağladıkları müstehcen anlarını kaydeder ve  kişi listesindeki herkese göndermekle tehdit eder.

Bir diğer yöntemde ise, suçlular yetişkin sitelerini ziyaret eden kullanıcının ekran başındaki görüntüsünü kaydettiğini iddia ederek tehdit eder..

Şantajların ortak yönü; ödemenin Bitcoin olarak talep edilmesidir. Suçlular, Bitcoin adreslerini kimi zaman bir görsel ile, kimi zaman da PDF dosyası formunda şantaj içerikli e-posta ile taciz ederek, mağdurun gözünü korkutmayı amaçlamaktadır. Ayrıca kullanıcının e-posta kutusuna da erişim sağlıyormuş izlenimi vermek için kullanıcıya ait bir parola ya da telefon numarasını da ekleyebilir.

Şantaj süreci, bahsettiğimiz gibi dolandırıcıların kullanıcı hakkında hassas bilgiler bulması ya da yaratmasının ardından, bitcoin veya diğer para türevlerinden talep ederek ödemeye zorlaması ile tamamlanır.

Şantaj, taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda hassas bilgileri yayınlamakla tehdit etmek, dolandırıcılar tarafından sıkça kullanılan bir yöntemdir.

Kripto Paralarda Dolandırıcılık Nedir? Nasıl Önlenir?

Bitcoin Şantajı Nasıl Engellenir?

Dolandırıcıların kullanıcılardan şantajla bitcoin elde etmesini engellemenin en iyi yolu kullanıcıların giriş bilgilerini iyi seçme, çevrimiçi ziyaret edilecek siteleri doğru belirleme ve kullanıcı bilgilerini kimlerle paylaşıldığı konularında özenli davranmalarından geçer.

Mümkün olan her durumda iki aşamalı doğrulama kullanmakta akıllıca bir yöntemdir.

Eğer şantaj için kullanılan bilgiler yanlışsa ve siz de bunun farkındaysanız, risk zaten söz konusu değildir.

Sahte Borsa Nedir?

Sahte borsalar adından da anlaşılabileceği gibi, meşru kripto borsalarının dolandırıcılık amaçlı kopyalarıdır. Genellikle mobil uygulama olarak sunulan, fakat masaüstü uygulamalar ya da sahte web siteleri olarak da tüneyebilen Sahte borsalar, orijinallerinin neredeyse kopyası mahiyetindedir.

Amaçları; ücretsiz kripto paralar, rekabetçi fiyatlar, düşük borsa komisyonları ve hatta hediyeler sunarak, kripto alım satımı yapan kullanıcı ve yatırımcıları kendilerine çekmektir.

Kripto Paralarda Dolandırıcılık Nedir? Nasıl Önlenir?

Sahte Borsalardan Nasıl Korunulur?

Sahte borsalar tarafından dolandırılmamak için gerçek URL yer işaretlerine eklemeli ve giriş yapmadan önce adres her zaman iki kez kontrol edilmelidir. 

Mobil uygulamalar için ise geliştirici bilgilerini, indirme sayısını, değerlendirme ve yorumları kontrol etmek gerekir.

Borsanın resmi web sitesini kontrol ederek uygulamayı kendi web sitesinde sağlanan bağlantıyı kullanarak indirmek, yorum ve derecelendirmeleri okumak önemlidir. 

Genellikle dolandırılan birçok insan bu dolandırıcı uygulamalar hakkında şikayet ve uyarıcı değerlendirmeler bildirir. Ancak, aynı zamanda mükemmel derecelendirme ve yorumlar sunan uygulamalar hakkında da şüpheci olunmalıdır. 

Unutmamak gerekir ki gerçek bir uygulamanın da olumsuz yorumlar alması gayet doğaldır.

Aynı zamanda uygulama geliştiricisinin bilgileri, şirketin e-posta adresi ve web sitesinin olup olmadığının kontrol edilmesi, meşru bir şirket olup olmadığını anlamak için önemlidir.

Popüler bir kripto para borsasının az sayıda indirmeye sahip olması olası değildir. Bu sebeple uygulamanın kaç kişi tarafından indirildiği de kontrol edilebilir. 

Sahte Borsalardan Nasıl Korunulur?

Sahte Hediye Yöntemi Nedir? Nasıl Korunulur?

Küçük bir para yatırmanız karşılığında size ücretsiz hediyeler vadederek, kripto paralarınızı çalmayı amaçlayan dolandırıcılık yöntemidir. 

Bu yöntemde, kullanıcılardan genellikle karşılığında daha fazla bitcoin kazanmaları için, öncelikle bir bitcoin adresine fon göndermeleri talep edilir.

Fakat talep gerçekleştirildiğinde, bir şey gönderilmek bir yana tüm fonlar kaybedilir.

Bazı durumlarda özel anahtarlar ya da diğer hassas bilgiler  talep edilebilir. 

Dolandırıcılar popüler tweet, viral haber ya da duyurularla ava çıkabilir. Sahte hediye dolandırıcılığından korunmak için kullanıcıların, varlıklarını talep eden hiçbir etkinliğe katılmamaları gerekir.

Hediye dağıtımı yapan meşru bir platform, kullanıcılardan hiçbir zaman fonlarını talep etmeyecektir.

Sahte Hediye Yöntemi Nedir? Nasıl Korunulur?

Sosyal Medya Oltalaması Nedir? Nasıl Korunulur?

Yaygın bir Bitcoin dolandırıcılığıdır ve sahte hediyelerde olduğu gibi, bu yöntemle de sosyal medyada sık sık karşılaşılır.

Dolandırıcılar, kripto dünyasında otorite sahibi bir kişi adına sahte hesap oluşturur ve  tweet’ler ya da doğrudan sohbet mesajları aracılığıyla sahte hediyeler sunarlar.

Sosyal medya oltalaması dolandırıcılıklarından korunmak için en iyi yöntem, kişilerin sahte olup olmadığını iki kere kontrol etmektir. Bazı sosyal medya platformlarında buna yönelik belirli göstergeler vardır. Örneğin Twitter ve Facebook’taki mavi tik işareti size yardımcı olabilir.

Sosyal Medya Oltalaması Nedir? Nasıl Korunulur?

Kopyala Yapıştır Zararlı Yazılımları Nedir? Nasıl Korunulur?

Dolandırıcıların, kullanıcı fonlarını boşaltmak için kullandığı sinsi bir yöntemdir. Bu tip yazılımlar, panonuzdaki verileri ele geçirir ve dikkatli olunmazsa dolandırıcılara doğrudan para gönderimine sebep olur.

Kullanıcılar arasında bir transfer üzerinden örnek verecek olursak;

X kullanıcısının Y kullanıcısına ödeme yapmak istediğini farzedelim. 

Y kullanıcısı kopyalayıp bitcoin cüzdanına yapıştırması için her zamanki gibi X’e adresini gönderir. Şayet X’in cihazına bir kopyala yapıştır zararlı yazılımı yüklüyse, adresi yapıştırdığı an Y’’nin adresinin yerine otomatik olarak dolandırıcının adresi gelecektir. Dolayısıyla, bitcoin işlemi gönderildiği ve onaylandığı anda BTC ödemeniz dolandırıcının eline geçer ve Y’ye herhangi bir ödeme yapılmamış olur.

Bu tip bir dolandırıcılıktan korunmak için bilgisayar güvenliği konusunda son derece dikkatli olmak gerekir. Virüs bulaşmış eklentiler ya da tehlikeli bağlantılar içeren şüpheli mesaj ya da e-postalara özenli  yaklaşılmalıdır. 

Görüntülediğiniz web sitelerine ve cihazınıza yüklediğiniz yazılımlara dikkat etmek,  bir antivirüs programı kurmayı ve tehditlere karşı düzenli olarak tarama yapmak da değerlendirilebilir. Son olarak, cihazınızın işletim sistemini güncel tutmanız da önemli bir husustur.

Kopyala Yapıştır Zararlı Yazılımları Nedir? Nasıl Korunulur?

Oltalama E-postaları Nedir? Nasıl Korunulur?

Oltalamanın en sık karşılaşılan yöntemlerinden biri de oltalama e-postalarıdır. Bunlar, kullanıcıyı kandırarak, virüslü bir dosyayı indirmeye ya da meşruymuş gibi görünen ancak zararlı bir web sitesine götüren bağlantıları tıklamaya yönlendirir. Bu e-postalar, sık kullanılan bir ürün ya da hizmeti taklit ettiğinde daha da tehlikeli olurlar.

Dolandırıcılar e-postaya genellikle, hesabın ya da fonların güvene alınabilmesi için hemen harekete geçilmesi gerektiğini belirten bir mesajı da dahil ederler. Hesap bilgilerinin güncellenmesini, şifrelerin sıfırlanmasını ya da çeşitli belgeler yüklenmesini isteyebilirler. Çoğu durumda asıl amaçları, hesabı ele geçirmek için giriş bilgilerine ulaşmaktır.

Oltalama e-postası dolandırıcılıklarından korunmanın ilk adımı, e-postaların orijinal kaynaktan gelip gelmediğini kontrol etmek, şüpheli bir durum olduğunda, kullanıcıya ulaşan e-postanın onlar tarafından gönderilip gönderilmediğini doğrulamak için doğrudan şirketle iletişime geçmek olabilir.

İkinci olarak, mause imleci e-posta bağlantılarının üzerine getirilerek (bağlantıya tıklamadan) URL’nin yazım yanlışlarına, normal dışı karakterlere ya da diğer farklara sahip olup olmadığı kontrol edilebilir.

Bir tehlike sinyali görünmese de bağlantılara tıklamaktan kaçınılmalı, hesaba girmek gerekiyorsa, manuel olarak URL’yi yazmak ya da yer işaretlerini kullanmak gibi başka yöntemler kullanılmalıdır.

Oltalama E-postaları Nedir? Nasıl Korunulur?

Ponzi Ve Pramit Düzeni Nedir? Nasıl Korunulur?

Ponzi ve piramit düzenleri, tarihteki en eski finansal dolandırıcılıklardan ikisidir. Bir Ponzi düzeni, eski yatırımcıların kazançlarını yeni yatırımcılardan gelen paralarla ödeyen bir yatırım stratejisidir.

Dolandırıcının yeni yatırımcılar getiremediği noktada para akışı durur. OneCoin, Kripto Ponzi düzenlerine iyi bir örnektir.

Piramit düzeni ise üyelerine kaç yeni üye getirdikleri üzerinden ödeme yapan bir iş modelidir. Yeni kişilerin üye yapılamaması durumunda para akışı durur.

Bu dolandırıcılık türlerinin ikisinden de korunmanın en iyi yolu, ister altcoin ister Bitcoin olsun satın alınacak olan kripto paralar hakkında önce araştırma yapılmasıdır. Bir kripto para ya da Bitcoin fonunun değeri tamamen yeni yatırımcı ya da üyelerin katılımına dayanıyorsa, karşınızda muhtemelen bir Ponzi ya da piramit düzeni vardır.

Ponzi Ve Pramit Düzeni Nedir? Nasıl Korunulur?

Fidye Yazılımı Nedir? Nasıl Korunulur?

Fidye yazılımı, belirli bir fidyenin ödenmemesi durumunda mağdurun mobil cihazlarını veya bilgisayarlarını ya kilitleyen ya da değerli verilere erişimi engelleyen yazılımlardır. Bu saldırılar özellikle hastane, havalimanı ya da diğer devlet kurumlarını hedeflediğinde  yıkıcı etkiler yaratabilir.

Fidye yazılımı genellikle önemli dosyalara ya da veri tabanlarına erişimi engeller ve belirli bir tarihten önce ödeme yapılmaması durumunda bu verileri silmekle tehdit eder. Fakat ne yazık ki ödemenin yapılması dahi saldırganların sözünde duracağı anlamına gelmez.

Fidye yazılımı saldırılarından korunmak için, bir antivirüs programı yüklenip, işletim sistemi ve uygulamalar güncel tutulabilir.

Reklamlara ve şüpheli bağlantılara tıklamaktan kaçınılıp. e-posta eklentilerine karşı temkinli olunabilir.

Virüs bulaşması durumunda kurtarabilmek için dosyalar belirli aralıklarla yedeklenebilir. Kripto paralarda dolandırıcılık nedir ve nasıl önlenir? sorularını yanıtlamaya çalıştık. Sizin de konu hakkındaki fikirlerinizi almak ve benzeri sorularınıza yanıt bulabilmeniz adına buradayız.

Şunları da beğenebilirsin

Yorum bırakın

"Kriptomeydan - Kripto para haberleri, analizler, yatırım stratejileri ve blokzincir teknolojisi hakkında güncel bilgilerle kripto dünyasında rehberiniz. Bitcoin, Ethereum, altcoin ve kripto para piyasasının son gelişmelerini takip edin."

@2023All Right Reserved.Kripto Meydan