Ana Sayfa Uncategorized Blockchain Teknolojisi Nedir? Blok Zinciri Nasıl Çalışır?

Blockchain Teknolojisi Nedir? Blok Zinciri Nasıl Çalışır?

tarafından kriptomeydan

Değiştirilemez verilerle devamlı şekilde genişleyen veritabanı teknolojisidir. Sizin için Blockchain Teknolojisi Nedir? Blok Zinciri Nasıl Çalışır? sorularına yanıt aradık.

Birbirine bağlı blokların sürekli genişleyerek oluşturduğu bu eşten eşe zincir sisteminin herhangi bir merkezi olmamakla birlikte, akla gelebilecek her çeşit otoriteden de bağımsız olduğu iddia edilir.

Blockchain Teknolojisinin Gelişimi

İlk temelleri, iki uzman kriptograf olan Stuart Haber ve Scott Stornetta tarafından 1990’lı yılların henüz başında atılan blok zinciri teknolojisinin fikir babası, aslında bir kriptografi mucidi olan Ralph Merkle’dır denebilir.

Ralph Merkle tarafından 1970’li yıllarda patenti alınan “hash ağacı” projesinden yola çıkan Haber ve Stornetta çalışmalarının devrimsel bir harekete evrilmesini sağlayamamış olsalar dahi blok zinciri teknolojisinin teoride ilk adımlarını atmışlardır.

2008’de Satoshi Nakamoto mahlaslı kişi ya da kişiler tarafından yayımlanan bir makale ile duyurulan ve 2009’da kullanıma giren Bitcoin, bilinen haliyle ilk dijital para olarak tarihe geçmiştir. 

Fakat aslına bakılırsa ilk denemeleri 1980’lerin sonunda David Chaum tarafından geliştirilen DigiCash, 1990’ların başında  Wei Dai tarafından geliştirilen B-Money ve son olarak neredeyse Bitcoin’in öncüsü denebilecek Nick Szabo tarafından geliştirilen Big Gold’un modern bir versiyonu gibidir. 

Hatta benzerliğin boyutu Nick Szabo’nun Satoshi olabileceği ünlemini de beraberinde getirmiştir. Fakat yazımızdan anlaşılacağı üzere teknolojinin mucidi Satoshi Nakamoto değil, Stuart Haber ve Scott Stornetta’dır.

 

Blockchain Teknolojisinin Dağıtık Çalışma Prensibi

Bu teknoloji genellikle akla kripto para birimlerini getirse de, daha şimdiden pek çok başka alanda kullanılmaktadır. 

Teknoloji; bankalardan, noterlere, devlet dairelerinden, ticarete neredeyse tüm iş kollarına bir şekilde adapte edilebilmekte ve beraberinde devrimsel kolaylıklar getirmektedir.

Blockchain teknolojisinin en önemli özellikleri; 

  • Anonimdir çünkü teknolojinin gerçek manada bir sahibi yoktur.
  • Dağıtıktır çünkü ağdaki herkesin kontrolü altındadır.
  • Merkeziyetsizdir çünkü kimsenin tekelinde değildir.

Herkesin erişebildiği bu sistemin kayıtlarını kimse bozamaz ya da hackleyemez. Bu gibi art niyetli çabaların başarılı olabilmesi; milyarlarca kopyası bulunan ve kayıt defteri olarak adlandırılan tüm blokların değiştirilmesini gerektirir. Bu imkansızın bir tık üzerindeki ihtimal dahi sürekli teste tabidir.

Blockchain Teknolojisi Nedir? Blok Zinciri Nasıl Çalışır?

Wallet Nedir?

Bitcoin ile hayatımıza giren kripto para cüzdanları, halka açık ve özel anahtarları depolayan, kripto para transferine izin veren fiziksel, yazılım veya donanım araçlarıdır. Bir blockchain ağıyla etkileşim kurmanıza imkan veren bu araçlar, çalışma mekanizmaları baz alındığında, soğuk ve sıcak cüzdanlar olarak da ayrıştırılabilir.

Cüzdan sağlayıcılarının büyük kısmı yazılım tabanlıdır, bu da yazılım cüzdanlarını donanım cüzdanlara kıyasla, kullanımı pratikte daha kolay hale getirir. Fakat  donanım cüzdanları, güvenlik açısından çok daha başarılı alternatiflerdir. Kağıt cüzdanlar ise pazarda modası geçmiş ve güvenilmez imaja sahiptir.

Blockchain Teknolojisi Nedir? Blok Zinciri Nasıl Çalışır? sorularını yanıtlamaya çalıştık. Sizin de konu hakkındaki fikirlerinizi almak ve benzeri sorularınıza yanıt bulabilmeniz adına buradayız.

 

Şunları da beğenebilirsin

Yorum bırakın

"Kriptomeydan - Kripto para haberleri, analizler, yatırım stratejileri ve blokzincir teknolojisi hakkında güncel bilgilerle kripto dünyasında rehberiniz. Bitcoin, Ethereum, altcoin ve kripto para piyasasının son gelişmelerini takip edin."

@2023All Right Reserved.Kripto Meydan