Mina Protocol Nedir? Mina Protocol’ünün Geleceği Var mı?

Mina Protocol Nedir? Mina Protocol’ünün Geleceği Var mı?

Son zamanlarda adını sık sık duyduğumuz Mina Protocol Nedir? Geçtiğimiz aylarda ön satışa sunulan ve kısa sürede Kripto para borsalarında bir bir listelenmeye başlanan Mina Projesi, ICO aşamasında bir hayli popülerlik kazanmış, devamında yatırımcıların ilgisini de artırmayı başarmıştır. Mina Protocol, minimalize edilmiş bir blockchain iddiası ile yola çıkan ve şu anda kendisi de bilinen en hafif blockhain ünvanına sahip olan teknoloji bu ilgiyi ziyadesi ile hak ediyor. Peki Mina Protocol bu ünvanı kazanmayı nasıl başardı? Sizin için Mina Protocol Nedir ve MINA Coin’in Geleceği? hakkındaki sorulara yanıt aradık.

Mina Protocol Nedir? Mina Protocol'ünün Geleceği Var mı?
Mina Protocol Nedir? Mina Protocol’ünün Geleceği Var mı?

Mina Protocol Nedir?

Mina Protocol, Haziran 2017’de blockchain teknolojisindeki üç önermeli durumları düzeltebilmek amacıyla 0(1) Labs tarafından geliştirilmiştir.

Örnekle, Bitcoin ağı güncel toplamda 350 GB (gigabyte) kadar yer kaplarken, Mina teknolojisinin blockchain ağı 22 KB (kilobyte) gibi komik rakamlara tekabül etmektedir. Mina protololü bunu zk-SNARKs adı verilen kriptografik kanıt yöntemi ile gerçekleştirir. Mina ağının temel prensibi SNARK kanıtının yeni üretilen blokları onaylamasından ibarettir.

Üç yıl süren ”testnet” denemelerinin hemen ardından 2020 yılında Mina Protocol ismini alan teknoloji, 2020 yılının Ekim ayı öncesine kadar Coda Protocol adı ile anılmaktadır. Protocol, 2017 yılında O(1) Labs CEO’su Evan Shapiro tarafından geliştirilmiştir.

MINA Madenciliği Yapılıyor mu?

MINA, madenciliği yapılmayan bir kripto para birimidir. Ethereum altyapısı ile birlikte çalışan sistem madencilik yerine SNARK adı verilen blok onaylama sistemini kullanmaktadır.

Mina Protocol’ün Geleceği Var mı?

Mina, CoinList’te gerçekleştirdiği ön satışta dört saat içerisinde tam 19 milyon dolar civarında bir fon toplamış ve tüm dikkatleri üzerine çekmiştir. 6 TB’ı aşan Ethereum ve yarım TB’a yaklaşan Bitcoin’i göz önünde bulundurduğumuzda Mina Protocol hafifliğiyle bir devrim olup olmadığı şüphesi yaratmıştır. Bu hafifliğin muhtemel bedeli ise ağın yoğunluğunun artacağı gelecekte, işlem sürelerinin uzayacak olmasıdır. Tabii, Mina ekibinin oluşabilecek bu gibi muhtemel sorunlara karşı önlem almadıklarını düşünmek bu başarılı girişimcileri biraz hafife almak olur.

MINA Kullanıcılara Ne Vadediyor?

MINA, yapısı gereği blockchain ağı kullansa da oldukça düşük bir alan kaplamaktadır ve bu özelliği sayesinde çevre dostu bir teknoloji olarak kalacaktır.

Mina Protocol Nedir? Mina Protocol’ünün Geleceği Var mı? sorularını yanıtlamaya çalıştık. Sizin de konu hakkındaki fikirlerinizi almak ve benzeri sorularınıza yanıt bulabilmeniz adına buradayız.

0
Show Comments (0) Hide Comments (0)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm Yorumları Görüntüle
0
Would love your thoughts, please comment.x