Ana Sayfa BlockChain WEB 3.0 Nedir? Önemi Nedir? Neleri Değiştirir?

WEB 3.0 Nedir? Önemi Nedir? Neleri Değiştirir?

tarafından kriptomeydan

WEB 3.0 teknolojisi son dönemlerin, en popüler kavramlarından biri oldu. Bu ileri teknoloji anlayışı kimi kişi ve kurumlar tarafından bir pazarlama malzemesi olarak kullanılsa da, birileri bu devrim niteliğindeki gelişimin beraberinde neleri getirdiğini farkında. Birçok Metaverse projesinin hayalden öteye geçebilmesi için ihtiyaç duyduğu ve bilgi sahibi kullanıcıların dört gözle beklediği, geleceğin interneti WEB 3.0!

WEB 3.0’ ın Hayatımıza Getireceği Yenilikler

WEB 3.0 geliştirmesini doğru anlayabilmek için öncelikle internet teknolojisinin kronolojisi hakkında kabaca da olsa bilgi sahibi olmak gerekir.

İnternetin Kısa Tarihi

Hayatımıza dokunan birçok icatta olduğu gibi, ilk olarak 1900’lerin başında ünlü fizikçi Nikola Tesla’nın “kablosuz dünya sistemi” projesi ile fikri temelleri atılan internet, 1930 ve 1940’larda Paul Otlet ve Vannevar Bush gibi fütüristlerin, aranabilir depolama sistemlerini tasarlamayı başarması ile teoriden pratiğe geçer. İkinci dünya savaşının son bulması ile internet kavramı üzerine yapılan çalışmalar iyiden iyiye hararetlenir. 1960’ların başında ABD Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ağ çalışmalarından biri olan, İnternet Protokolü’nü (IP) kullanan ilk proje “ARPANET” hayata geçirilir. Dışarıya kapalı bir sistem olan Arpanet  savunma bakanlığı bünyesinde kullanılabilen bir ilk dönem mesajlaşma sistemidir. Ordunun devam eden yıllarda, üniversitelere araştırma ve kaynak için mevcut sistemlerini kullanıma açması ile işler değişir. 1989 yılına gelindiğinde İsviçre’nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabileceği bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Tim Berners-Lee tarafından oluşturulan bu ağa Dünya’nın farklı coğrafyalarından kullanıcılar da bağlanabilince günümüz internet teknolojisinin altyapısı temellendi ve internet icat edilmiş oldu.


WEB 1.0, WEB 2.0 Nedir ?

Tim Burners Lee'nin ilk Sunucusu

Tim Burners Lee’nin ilk Sunucusu

Tim Burners Lee, tarafında bulunan www (World Wide Web) terimi ilk defa ortaya çıktığında kendisi ve etrafındaki birkaç mühendis haricindeki hiç kimse, teknolojinin buraya varabileceğini tahmin edemiyordu. Dünyayı saran ağ olarak ifade edilen bu kavram daha sonra internet adını aldı. Hızla gelişen sitelerin birbirine linkler yardımıyla bağlanması WEB 1.0 geliştirmesini ortaya çıkardı. WEB 1.0 basit birkaç fonksiyon dışında hiçbir şey yapamıyordu, Sürekli Pop-up pencereleri ile çalışan bir mantığı vardı. Kısacası internetin temel hali diyebiliriz. 2005 yılından sonra akıllı telefonların yaygınlaşmasının da katkısıyla yerini Facebook, Twitter gibi kişilerin kendi etkileşimlerini gerçekleştirebildikleri sosyal medya platformları olarak evirildiler. Ardından, bir internet sitesine bile ihtiyaç duymadan aplikasyonlar aracılığı ile birçok işlemin gerçekleştirilebildiği WEB 2.0 denilen günümüz teknolojisine gelindi. WEB 1.0’dan WEB 2.0’a geçişte teknolojik bir devrime şahit olan insanlık, bilgiye hızlı erişim, sınırsız aplikasyon v.s. gibi ihtiyaçlar gereği mevcut altyapıyı hızla geliştirdi.

WEB 3.0 Nedir?

WEB 3.0 en basit ifade ile mevcut internet altyapısının Blockchain teknolojisi üzerinden yönetilmesi diye tarif edilebilir. WEB 2.0 sisteminde internete bağlı; bilgisayar, tablet, akıllı telefon, akıllı ev aletleri vb gibi cihazlardan girilen internet siteleri ve aplikasyonlar mevcuttur. WEB 3.0’da tüm bu mevcutlar blockchain teknolojisi ile yönetilir.

Kısacası App’ler yerini dApp ((Decentralized Application) yani merkeziyetsiz bağımsız aplikasyonlara, normal internet siteleri ise yerini VR destekli Metaverse projelerine bırakır. Chrome gibi internet tarayıcıları yerini Brave gibi dApp’lere, Dropbox ve Drive gibi depolama alanları yerini Storj ve IPFS, gibi yenilerine, Facebook, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları Steemit ve Akasha gibi muadillerine, Whatsapp, Status’e, Android ve iOS gibi işletim sistemleri ise yerini EOS ve Essentia.one’a bırakır.

Bugüne kadar gayet iyi iş çıkaran tüm bu markalar ya kendilerini WEB 3.0’a optimize eder, (ki öyle yapacaklar gibi görünüyor) ya da unutulur giderler.

Blockhain teknolojisi, kaçınılmaz gelecek olarak doğdu ve büyüyor.
Bir sonraki yazımızda Geleceğin WEB 3.0 projelerini inceleyeceğiz.

 

Şunları da beğenebilirsin

Yorum bırakın

"Kriptomeydan - Kripto para haberleri, analizler, yatırım stratejileri ve blokzincir teknolojisi hakkında güncel bilgilerle kripto dünyasında rehberiniz. Bitcoin, Ethereum, altcoin ve kripto para piyasasının son gelişmelerini takip edin."

@2023All Right Reserved.Kripto Meydan